Το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σκυροδέματος έχει την τιμή να φιλοξενήσει διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, ερευνητές και επιστήμονες από όλη την Ελλάδα για να παρουσιάσουν το έργο τους.
Κάντε κλικ στις παρακάτω εικόνες για να δείτε τα βιογραφικά των ομιλητών.
Η Ελισάβετ Βιντζηλαίου, Δρ Πολιτικός Μηχανικός, είναι Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ. Έχει διδάξει/διδάσκει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα ωπλισμένου σκυροδέματος και τοιχοποιίας.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την σεισμική συμπεριφορά και τον σχεδιασμό κατασκευών από Ω.Σ. και τοιχοποιία, την τεκμηρίωση, αποτίμηση και τις επεμβάσεις σε ιστορικές κατασκευές και μνημεία.
Έχει μετάσχει/έχει επιβλέψει εξήντα ερευνητικά προγράμματα με χρηματοδότηση εθνική, ευρωπαϊκή και από την βιομηχανία. Είναι μέλος των Κεντρικών Συμβουλίων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Έχει συγγράψει/συν-συγγράψει 270 εργασίες σε διεθνή περιοδικά και σε Πρακτικά Διεθνών και Εθνικών Συνεδρίων.
Βιντζηλαίου Ελισσάβετ
Δρ Πολιτικός Μηχανικός,
Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ
Συμπεριφορά ωπλισμένων διεπιφανειών μεταξύ παλαιού και νέου σκυροδέματος υπο ανακυκλιζόμενη τέμνουσα
Εν συνεχεία, παρουσιάζονται εν συντομία οι μηχανισμοί μεταφοράς τέμνουσας μέσω ωπλισμένων διεπιφανειών, καθώς και η βάση δεδομένων του ΕΜΠ, η οποία περιλαμβάνει μεγάλο πλήθος αποτελεσμάτων από δοκιμές διεπιφανειών, διεθνώς. Σημαντικό μέρος των δημοσιευμένων πειραματικών αποτελεσμάτων, ιδίως από δοκιμές υπό ανακυκλιζόμενες δράσεις, προέρχεται από ερευνητικά προγράμματα του Εργαστηρίου Ωπλισμένου Σκυροδέματος ΕΜΠ.
Η σχετική έρευνα έχει οδηγήσει σε ένα φυσικό προσομοίωμα, το οποίο παρακολουθεί την εξέλιξη των μηχανισμών μεταφοράς τέμνουσας. Αυτό το προσομοίωμα έχει οδηγήσει στην διατύπωση μιας σχέσεως, κατάλληλης για τον σχεδιασμό των διεπιφανειών, τόσο υπό μονοτονική, όσο και υπό ανακυκλιζόμενη φόρτιση. Η σχέση σχεδιασμού ελέγχεται ως προς την αξιοπιστία της με βάση τα αποτελέσματα τα οποία περιλαμβάνονται στην βάση δεδομένων. Παραλλήλως, ελέγχεται η αποτελεσματικότητα των ανάλογων σχέσεων τόσο των Ευρωκωδίκων 2 και 8, όσο και του Κανονισμού του ACI και εξάγονται συμπεράσματα.
Είναι Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών στο οποίο υπήρξε Αντιπρόεδρος με εξειδικευση στον Σεισμικη Αποτιμηση της σεισμικης Επαρκειας και τον Ανασχεδιασμο Υφισταμενων Κατακευων. Διδαξε Earthquake Engineering στα πλαίσια του μεταπτυχιακού μαθήματος Structural Design στο Πανεπιστήμιο of Natural Resources and Life Sciences της Βιέννης. Υπηρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΣΠ καθως και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής και μέλος της Διοικούσας Επιτροπης του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και Πρόγνωση Σεισμών, οπου σημερα υπηρετει απο την θεση του Αναπλ. Προέδρου. Συντονιστής Ομαδων Εργασιας και Προεδρος Επιτροπων για την συνταξη Κανονισμων ΚΑΝΕΠΕ και ΚΑΔΕΤ και της Μεθοδολογιας του Δευτεροβαθμιου Προσεισμικου Ελεγχου. Υπήρξε Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας της IABSE “Earthquake Resistance Structures”. Είναι μέλος 10 Διεθνών Επιστημονικών Επιτροπών, έχει συγγράψει 6 βιβλία στο ανικειμενο του Οπλισμενου Σκυροδέματος και των Επισκευων-Ενισχυσεων των Κατασκευων καθως και 150 επιστημονικές εργασίες σε Διεθνή Περιοδικά, Κεφαλαια Συλλογικων Τομων και Συνέδρια. Έχει διοργανώσει και επιμεληθεί την έκδοση των πρακτικών 27 φοιτητικών συνεδρίων , στο αντικείμενο της Αποτίμησης και της Ενίσχυσης Υφισταμένων Κατασκευών και εχει παρουσιάσει περισσότερες από 180 ομιλίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και ημεριδες.
Δρίτσος Στέφανος
Ομότιμος Καθηγητής,
Πανεπιστήμιο Πατρών
Σεισμική Αναβάθμιση Κατασκευών Οπλισμένου Σκυροδέματος: Μέθοδοι και Σχεδιασμός Επεμβάσεων
Ο Χρήστος Α. Ζέρης είναι Δρ Πολιτικός Μηχανικός, Δομοστατικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959 και είναι παντρεμένος με δύο παιδιά. Σπούδασε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών στο Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου όπου το 1978 έλαβε τα Διπλώματα ACGI, BSc.Eng (First Class Hon) και ICE Award for Outstanding Undergraduate Work in Civil Engineering) και, κατόπιν, στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Berkeley, από όπου έλαβε το MSc (1982) και τον τίτλο του Διδάκτορα Πολιτικού Μηχανικού, το 1986, εργαζόμενος παράλληλα ως σαν Research Engineer.
Μετά το Διδακτορικό δίδαξε αυτόνομα για ένα εξάμηνο στο Berkeley και εργάσθηκε στην URS Blume & Associates, San Francisco, έως το 1988 που επέστρεψε στην Ελλάδα και υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό (Λοχίας στο Πυροβολικό). Το 1991 εργάζεται στη ΦΡΑΝΚ ΜΠΕΙΖΙΛ ΑΕ (βαθμοί Junior, Senior, Chief Structural Engineer) και, από το 1997, στην Parsons Group International ως Principal Structural Engineer, στον έλεγχο Μελετών και επίβλεψη του Νέου Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών στα Σπάτα. Έχει εργασθεί και σαν ελεύθερος επαγγελματίας Δομοστατικός, σε μελέτες και επιβλέψεις ιδιωτικών και δημοσίων έργων και, από το 2000, σαν σύμβουλος μηχανικός. Είναι μέλος του ΤΕΕ, του American Society of Civil Engineers – και Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος, του American Concrete Institute, του Earthquake Engineering Research Institute, του FIB και τέως μέλος του IABSE, και είναι κάτοχος Μελετητικού Πτυχίου Γ (Στατικές μελέτες 08) και Β (Συγκοινωνιακές μελέτες 10),
Από το 2000 εκλέχθηκε και εργάζεται στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, σήμερα στη βαθμίδα του Καθηγητή, και ως Διευθυντής στο Εργαστήριο Οπλισμένου Σκυροδέματος (ΕΟΣ). Διδάσκει ή έχει διδάξει όλα τα μαθήματα κορμού του ΕΟΣ και πολλά μαθήματα επιλογής του Εργαστηρίου, καθώς και στα μαθήματα του Μεταπτυχιακού «Δομοστατικός σχεδιασμός και Ανάλυση κατασκευών», Μη Γραμμικά πεπερασμένα στοιχεία από σκυρόδεμα και Προχωρημένη τεχνολογία σκυροδέματος. Εκτός της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, δίδαξε Οπλισμένο Σκυρόδεμα στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και στη Σχολή Τεχνικής Εκπαίδευσης του Μηχανικού (ΣΤΕΑΜΧ).
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα όπου και έχει δημοσιεύσει περιλαμβάνουν τα υπολογιστικά θέματα μη γραμμικής ανάλυσης φορέων από οπλισμένο σκυρόδεμα (ΟΣ), το σχεδιασμό ΟΣ έναντι τυχηματικών φορτίων (σεισμός, πυρκαγιά και εκρήξεις), την αποτίμηση και ανασχεδιασμό υφισταμένων κτιρίων από ΟΣ, την πειραματική αποτίμηση της συμπεριφοράς δομικών στοιχείων από ΟΣ και της ενίσχυσής τους και την τεχνολογία σκυροδέματος.
Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα Ερευνητικών Προγραμμάτων και έχει επιβλέψει ή επιβλέπει εκατοντριάντα Διπλωματικές εργασίες για το Πτυχίο ΕΜΠ και το ΔΠΜΣ, και ένδεκα Διδακτορικές Διατριβές. Έχει δημοσιεύσει τριαντατέσσερεις δημοσιεύσεις σε ξένα περιοδικά και μονογραφίες και ογδόντα ανακοινώσεις σε πρακτικά διεθνών και Ελληνικών συνεδρίων, και, είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τεχνολογίας Σκυροδέματος του ΣΠΜΕ που έχει εκδώσει εννέα Τεχνικές Οδηγίες για τους μηχανικούς. Είναι ή έχει διατελέσει κριτής σε διεθνή περιοδικά, είναι Γραμματέας της Επιτροπής ΕΛΟΤ ΤΕ20 «Σκυρόδεμα» και Εθνικός εκπρόσωπος στην CEN/TC 104 και 104/SC1 Concrete and Related Products και είναι μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Τεχνολογίας Σκυροδέματος του ΥΠΟΜΕΔΗ για τη σύνταξη του Κανονισμού Τεχνολογίας Σκυροδέματος.
Ζέρης Χρήστος
Καθηγητής, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ Διευθυντής,
Εργαστήριο Οπλισμένου Σκυροδέματος
Πρόσφατες αστοχίες (και μη) δομημάτων ΟΣ σε στατικές ή δυναμικές δράσεις: Μαθήματα προς αποφυγή (και μίμηση, αντιστοίχως)
Η Γεωργία Θερμού είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στον τομέα της Δομοστατικής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ, Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο εντάχθηκε το 2018. Πριν από αυτή τη θέση, ήταν Υπότροφος Marie Skłodowska-Curie στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, Ηνωμένο Βασίλειο, από το 2016 έως το 2018. Από το 2009 έως το 2016, υπηρέτησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ως εκλεγμένη Λέκτορας και Επίκουρη Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Κατασκευών Οπλισμένου Σκυροδέματος και Φέρουσας Τοιχοποιίας. Η Γεωργία έχει πάνω από 20 χρόνια ερευνητικής εμπειρίας στον τομέα αντισεισμικού σχεδιασμού, την αποτίμηση και ενίσχυση υφιστάμενων κτιρίων και γεφυρών με τη χρήση νέων υλικών και τεχνολογιών. Είναι ενεργό μέλος διεθνών τεχνικών επιτροπών (π.χ. UK mirror groups for Eurocodes 2 & 8, fib - TG5.1, ACI, RILEM). Έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Επιπλέον, είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας από το 1999 με περισσότερα από 8 χρόνια εμπειρίας ως σύμβουλος στον τομέα των Δημόσιων Έργων και ως ελεύθερος επαγγελματίας Πολιτικός Μηχανικός.
Θερμού Γεωργία
Επίκουρη Καθηγήτρια,
Πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ
Καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις ενίσχυσης υφιστάμενων κατασκευών οπλισμένου σκυροδέματος βάσει σύνθετων υλικών ανόργανης μήτρας
Ο Ομότιμος καθηγητής Χρήστος Ιγνατάκης γεννήθηκε το 1949 στην Κομοτηνή και φοίτησε στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ. με υποτροφία κατά την περίοδο 1967-1972. Υπηρέτησε στο Α.Π.Θ. κατά την περίοδο 1975 - 2015, όπου δίδαξε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα αντοχής υλικών, αντισεισμικών κατασκευών, κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα και τοιχοποιία και ανασχεδιασμού συμβατικών κτιρίων, ιστορικών κτιρίων και μνημείων. Μετά την συνταξιοδότησή του συμμετέχει σε διδακτικές ομάδες Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.
Ομιλητής σε 70 και πλέον Σεμινάρια, συμμετείχε σε 30 Ερευνητικά Προγράμματα, είναι συγγραφέας πολλών πανεπιστημιακών βιβλίων και φοιτητικών σημειώσεων καθώς και περίπου 100 επιστημονικών άρθρων σε περιοδικά και συνέδρια. Μετείχε σε επιτροπές κρίσης διδακτορικών διατριβών και σε εισηγητικές επιτροπές πανεπιστημιακών θέσεων.
Μέλος αρκετών εθνικών και διεθνών επιτροπών και επιμελητηρίων, κριτής διεθνών περιοδικών, μέλος συντακτικών επιτροπών κανονισμών.
Aναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ), 2010.
Αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ), 2010 - 2020.
Μέλος επιστημονικής ομάδας εργασίας του Ο.Α.Σ.Π. με αντικείμενο τη σύνταξη κανονισμού δομητικών επεμβάσεων (ΚΑΔΕΤ) σε κτίρια από φέρουσα τοιχοποιία, 2000 - 2008.
Αναπληρωματικό μέλος επιστημονικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Πρόβλεψης Σεισμών, 2011.
Μέλος της ομάδας μελέτης με αντικείμενο το Β΄ βάθμιο προσεισμικό έλεγχο κτιρίων από τοιχοποιία, Ο.Α.Σ.Π. 2011.
Μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για το έργο «Αποκατάσταση και ανάδειξη των Μνημείων της Αρχαίας Νικόπολης», ΤΔΠΕΔΕ, 2011.
Μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Ο.Α.Σ.Π. με αντικείμενο τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο κτιρίων κοινής ωφέλειας, 2024 – έως σήμερα.
Μέλος ομάδων μελέτης σε πλέον των 150 σημαντικών και ειδικών μελετών. Το 60% των μελετών αναφέρεται σε θέματα αποτίμησης και ανασχεδιασμού συμβατικών κτιρίων, διατηρητέων κτιρίων και μνημείων από φέρουσα τοιχοποιία και από οπλισμένο σκυρόδεμα.
Ιγνατάκης Χρήστος
Διδάκτορας Πολιτικός Μηχανικός,
Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ
Ελκυστήρες Μνημειακών Κατασκευών: Μορφή – Λειτουργία – Παθολογία - Αντικατάσταση
Οι ελκυστήρες σε μνημειακές κατασκευές αλλά και σε νεώτερα διατηρητέα κτίσματα, ξύλινοι ή μεταλλικοί, είναι από τα σημαντικότερα δομικά στοιχεία του φέροντα οργανισμού καθώς τοποθετούνται στη στάθμη γένεσης των καμπύλων φορέων της ανωδομής και αναλαμβάνουν σημαντικό μέρος των οριζόντιων ωθήσεων ανακουφίζοντας τα υποκείμενα κατακόρυφα δομικά μέλη της κατασκευής και συμβάλουν καθοριστικά στην ευστάθεια της κατασκεύης.
Είναι ευαίσθητα στοιχεία ιδιαίτερα στα άκρα τους που είναι ενσωματωμένα στις τοιχοποιίες όπου και συνήθως αγκυρώνονται στις διαμήκεις ξυλοδεσιές. Στις θέσεις αυτές, με την πάροδο του χρόνου, προκαλείται διάβρωση του υλικού και αστοχία των ηλώσεων με συνέπεια την σταδιακή ολίσθηση και τελικά την αστοχία του ελκυστήρα.
Η αποκατάσταση των υφιστάμενων ελκυστήρων είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς η πρόσβαση στις θέσεις αγκύρωσης είναι προβληματική. Κατά συνέπεια συνήθως επιλέγεται η αντικατάσταση των ανενεργών ελκυστήρων με νέους από ανοξείδωτο χάλυβα ή τιτάνιο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις. Η επιλογή της διατομής των ελκυστήρων, της θέσης τοποθέτησής τους, της τυχόν προέντασής τους καθώς και της μορφής των αγκυρώσεων είναι καθοριστική για την αποτελεσματικότητα της επέμβασης.
Στην εισήγηση αναπτύσσονται όλα τα παραπάνω με πλήθος χαρακτηριστικών φωτογραφιών και σχημάτων.
Ο Καθηγητής Ανδρέας Ι. Κάππος εργάζεται για πολλά χρόνια στην περιοχή της Επιστήμης και Τεχνολογίας των Κατασκευών, με έμφαση στην Σεισμική Μηχανική και τον Αντισεισμικό Σχεδιασμό των Κτιρίων και Γεφυρών. Έχει αναπτύξει σειρά μεθόδων για την ανάλυση αλλά και το σχεδιασμό κατασκευών από σκυρόδεμα και από τοιχοποιία καθώς και για την αποτίμηση (πιθανοτική και αιτιοκρατική) της συμπεριφοράς τους. Έχει επίσης εκτεταμένο πειραματικό έργο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δοκιμές υπό μονότονη ή ανακυκλιζόμενη φόρτιση δομικών στοιχείων από σκυρόδεμα ή σύμμικτων, σε αρχική κατάσταση ή μετά από ενίσχυση με σύνθετα υλικά (FRP, SRP). Έχει δημοσιεύσει άνω των 400 εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια με κριτές και το έργο του έχει τύχει σημαντικής διεθνούς αναγνώρισης (Scopus, Google Scholar).
Από το 2019 εργάζεται ως Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Khalifa του Abu Dhabi, επικεφαλής της Δομοστατικής Ομάδας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών. Προηγουμένως έχει εργαστεί για πολλά χρόνια τόσο στην Ελλάδα (ΑΠΘ) όσο και στην Αγγλία (Imperial College, City University of London). Από το 2014 είναι ο Γεν. Γραμματέας της European Association of Earthquake Engineering (EAEE) ενώ είναι και ο ιδρυτής (2006) και συντονιστής της Επιτροπής Γεφυρών της ΕΑΕΕ. Διετέλεσε πρόεδρος της Ομάδας Σύνταξης (Project Team) του νέου Ευρωκώδικα 8 – Μέρος 3, ενώ σήμερα είναι μέλος του (ολιγομελούς) Management Group που ολοκληρώνει τη σύνταξη όλων των μερών του Ευρωκώδικα 8. Επίσης διετέλεσε Πρόεδρος του ΙΤΣΑΚ, Αντιπρόεδρος της ΕΠΕΣ, Γεν. Γραμματέας του ΕΤΑΜ, Πρόεδρος της επιτροπής BSI Comm. B/525/8 Panel 6 για τον Ευρωκώδικα 8-2 (Bridges), μέλος της Επιτροπής Σύνταξης του ΚΑΝΕΠΕ, καθώς και μέλος πολλών άλλων επιστημονικών επιτροπών στην Ελλάδα και την Αγγλία. Επίσης, από to 2015 είναι Associate Editor του υψηλής απήχησης περιοδικού Bulletin of Earthquake Engineering (Springer-Nature) και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Earthquake Engineering & Structural Dynamics (Wiley).
Τέλος, έχει εργαστεί ως μελετητής και ως σύμβουλος γραφείων μελετών έργων Πολ. Μηχανικού (γεφυρών, κτιρίων σηράγγων), και για πολλά χρόνια ως σύμβουλος της Εγνατίας Οδού ΑΕ κυρίως σε θέματα γεφυρών.
Κάππος Ανδρέας
Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Khalifa του Abu Dhabi, επικεφαλής της Δομοστατικής Ομάδας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών
Αποτίμηση σεισμικής συμπεριφοράς κτιρίων από Ο/Σ με συστήματα απόσβεσης ενέργειας με βάση το νέο Ευρωκώδικα 8
Η σύγχρονη τάση για περιορισμό της βλάβης και των απωλειών λόγω σεισμικών δράσεων οδήγησε στην ανάπτυξη συστημάτων έκλυσης της σεισμικής ενέργειας μέσω ειδικών αποσβεστήρων, με κύριο στόχο την αποφυγή βλαβών στο δομικό σύστημα της κατασκευής που συνεπαγόταν η επιλογή του σχεδιασμού για πλάστιμη συμπεριφορά. Παρά τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας επιλογής, η εφαρμογή των συστημάτων απόσβεσης παραμένει περιορισμένη (πιο συχνή στις γέφυρες παρά στις κτιριακές κατασκευές) και ένας από τους λόγους είναι η έλλειψη κατάλληλου κανονιστικού πλαισίου στις περισσότερες χώρες. Ο νέος
Ευρωκώδικας 8 (EN1998), η ψήφιση του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2025 περιλαμβάνει διατάξεις για κατασκευές με αποσβεστήρες όπου η αναπτυσσόμενη δύναμη εξαρτάται από τη μετακίνηση ή την ταχύτητα (displacement-dependent and velocity- dependent energy dissipation devices). Οι γενικές αρχές δίνονται στο Μέρος 1-1, οι (λεπτομερείς) διατάξεις για κτίρια στο Μέρος 1-2 και οι (συνοπτικές) διατάξεις για γέφυρες στο Μέρος 2. Οι γενικές αρχές για την εφαρμογή των συσκευών απόσβεσης στην αναβάθμιση υφιστάμενων κτιρίων ή γεφυρών δίνονται στο Μέρος 3. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι διατάξεις αυτές δεν έχουν μεταφερθεί με μικροαλλαγές από κάποιον ξένο κανονισμό, αλλά αποτελούν σύνθεση μεθόδων που έχουν αναπτυχθεί στις ΗΠΑ με μεθόδους που αναπτύχθηκαν στην Ιαπωνία. Η εφαρμογή των νέων αυτών διατάξεων είναι μέχρι στιγμής πολύ περιορισμένη, ενώ και τα σχόλια που έγιναν επί των σχετικών άρθρων του ΕΚ8 ήσαν πολύ ολιγάριθμα.
Η παρούσα προσκεκλημένη ομιλία περιλαμβάνει μια κριτική επισκόπηση των ανωτέρω διατάξεων, καθώς και την εφαρμογή τους στην αναβάθμιση ενός πλαισιακού φορέα από Ο/Σ σχεδιασμένου με τους παλιούς ελληνικούς κανονισμούς (της δεκαετίας του ’50). Παρουσιάζονται δύο σχήματα επεμβάσεων, μία με ιξώδεις αποσβεστήρες (velocity-dependent) και μια με αποσβεστήρες τριβής (displacement-dependent). Η αποτίμηση του αναβαθμισμένου φορέα γίνεται τόσο με βάση τις προσεγγιστικές (αλλά ιδιαίτερα απαιτητικές) ‘ενεργειακές’ μεθόδους που προβλέπει ο νέος Ευρωκώδικας 8, όσο και με ανελαστική δυναμική ανάλυση του ιστορικού της απόκρισης για σειρά τεχνητών επιταχυνσιογραφημάτων.
Ο Χρήστος Καραγιάννης είναι καθηγητής των Κατασκευών Οπλισμένου Σκυροδέματος και Διευθυντής του Εργαστηρίου ‘Κατασκευών Οπλισμένου Σκυροδέματος και Φέρουσας Τοιχοποιίας’ στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Έχει διατελέσει Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης για δύο θητείες, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ιδίου Πανεπιστημίου για τρεις θητείες, Πρόεδρος του Τεχνικού Συμβουλίου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου για δύο θητείες, ενώ διετέλεσε
Διευθυντής του εργαστηρίου Οπλισμένου Σκυροδέματος του ΔΠΘ επί δύο δεκαετίες περίπου.
Είναι απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ από την οποία απεφοίτησε πρώτος σε σειρά και του απονεμήθηκε το Βραβείο Χ. Χρυσοβέργη της Σχ. Πολιτικών Μηχ. του ΕΜΠ για το έτος 1981. Ήταν Visiting Professor στο Civil Engineering Dept. Imperial College UK.
Με πρότασή του ως επιστημονικά υπεύθυνος, ιδρύθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΕΑΕΚ το πρώτο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΘ το 1998 και διετέλεσε Διευθυντής του συγκεκριμένου Προγράμματος έως το 2009. Υπήρξε μέλος επιτροπών αξιολόγησης διαφόρων τμημάτων σε Πανεπιστήμια του Κύπρου.
Με την επίβλεψή του έχουν εκπονήσει διδακτορική διατριβή συνάδελφοι που έχουν καθηγητικές βαθμίδες σε διάφορα Πανεπιστήμια.
Είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας σε εκατοντάδες επιστημονικές ερευνητικές εργασίες σε Διεθνή και Ελληνικά περιοδικά και συνέδρια. Έχει h-index 38 στο SCOPUS και 41 στο Google Scholar. Το δημοσιευμένο έργο του έχει σημαντική Διεθνή αναγνώριση και προβολή.
Με βάση τη Διεθνή αναγνώριση του έργου του, ο Χρήστος Καραγιάννης έχει συμπεριληφθεί στο άνω 2% των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως (World’s Top 2% Scientists) για 4 συνεχόμενα έτη (από 2019 – σήμερα) με βάση την κατάταξη που γίνεται κάθε χρόνο από ομάδα καθηγητών του Stanford University (βάσει βιβλιομετρικών δεικτών εργασιών, ετεροαναφορών, h-index και της σταθμισμένης
μέτρησης συν-συγγραφής).
Ομοίως περιλαμβάνεται στο top 2% παγκοσμίως σε επίπεδο καριέρας με βάση την κατάταξη που γίνεται από την ίδια Πανεπιστημιακή ομάδα του Stanford University.
Είναι συγγραφέας διαφόρων επιστημονικών συγγραμμάτων όπως «Σχεδιασμός Κατασκευών Οπλισμένου Σκυροδέματος και Σεισμικές Δράσεις» και «Προεντεταμένο Σκυρόδεμα» που συνιστώνται και χρησιμοποιούνται σε μαθήματα από πολλά Ελληνικά Πανεπιστήμια (ΑΠΘ, ΔΠΘ, ΕΜΠ, ΔΙΠΑΕ, ΠΑΔΑ κ.ά.).
Μέλος του editorial board σε Διεθνή επιστημονικά περιοδικά και επιστημονικές επιτροπές συνεδρίων. Μέλος επιτροπών των Ευρωκωδίκων.
Η επιστημονική του δραστηριότητα περιλαμβάνει εκτεταμένη αναλυτική και πειραματική έρευνα σε θέματα σχετικά με τις Κατασκευές Οπλισμένου Σκυροδέματος με έμφαση στον σχεδιασμό έναντι σεισμικών δράσεων και στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών και υλικών στις επισκευές και ενισχύσεις.
Καραγιάννης Χρήστος
Καθηγητής, Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Διευθυντής του Εργαστηρίου ‘Κατασκευές Οπλισμένου Σκυροδέματος και Φέρουσας Τοιχοποιίας΄ AΠΘ
Κόμβοι δοκού-Υποστυλώματος, επιρροή στη ανάλυση/συμπεριφορά της κατασκευής, εναλλακτικοί τρόποι ενίσχυσης με εφαρμογή σύνθετων υλικών
Αρχικά τονίζεται η δομική αξία των κόμβων δοκών-υποστυλωμάτων στη σεισμική συμπεριφορά των πολυωρόφων κατασκευών Οπλισμένου Σκυροδέματος (ΟΣ) και παρουσιάζονται παραδείγματα από σεισμούς στα οποία φαίνεται ότι η βλάβη εντοπίζεται ή ξεκινάει από τους κόμβους [1].
Η παρουσίαση εστιάζεται στους ακραίους κόμβους από Οπλισμένο Σκυρόδεμα και ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν μειωμένη ικανότητα. Οι κόμβοι αυτοί ανήκουν σε κατασκευές που έχουν σχεδιασθεί και κατασκευασθεί πριν από την επιβολή της χρήσης των Νέων Κανονισμών και των Ευρωκωδίκων και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος αν όχι το σύνολο σχεδόν των κατασκευών των μεγάλων πόλεων.
Η παρουσίαση συνολικά βασίζεται σε σειρά εργασιών σχετικών με τους κόμβους σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά τα οποία ο γράφων σε συνεργασία με άξιους συνεργάτες έχει δημοσιεύσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών.
Περιλαμβάνονται δύο μέρη, το Α’ μέρος αναφέρεται στην επιρροή της συμπεριφοράς των κόμβων και τον συνυπολογισμό τους στην ανάλυση της κατασκευής ενώ στο Β’ μέρος αναφέρονται εναλλακτικοί τρόποι επισκευής και ενίσχυσης τους. Με τον όρο εναλλακτικοί τρόποι εννοούνται καινοτόμες τεχνικές επέμβασης εύκολες στην εφαρμογή με χρήση νέων σύγχρονων υλικών.
Κατά την συνήθη ανάλυση των κατασκευών ΟΣ ο κόμβος λαμβάνεται υπόψη ως ένα άκαμπτο τμήμα το οποίο δεν υφίσταται παραμορφώσεις και του οποίου η συμπεριφορά δεν επηρεάζει την συνολική κατανομή των σεισμικών δράσεων. Η συμπεριφορά όμως των κόμβων με μειωμένη ικανότητα ούτε άκαμπτη είναι αλλά ούτε και παραμένει στην ελαστική περιοχή κατά τη διάρκεια σεισμικών διεγέρσεων. Περαιτέρω τονίζεται ότι ειδικές μελέτες που λαμβάνουν υπόψη την τοπική απόκριση του κόμβου έχουν αποδείξει ότι αυτή επηρεάζει σημαντικά την εντατική κατάσταση άλλων κρισίμων δομικών στοιχείων αλλά και την συνολική σεισμική απόκριση και την πιθανή τελική αστοχία των κατασκευών ΟΣ.
z
Ανώτατη Εκπαίδευση
- Δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
(Α.Π.Θ.), 1984 - Διδακτορικό Δίπλωμα Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Α.Π.Θ., 1989
( https://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/1026 )
Επιστημονικό Γνωστικό Αντικείμενο
Αντισεισμική Μηχανική και ειδικότερα:
- Πειραματική και αναλυτική διερεύνηση της δυναμικής συμπεριφοράς των
κατασκευών, στοιχείων κατασκευών, υλικών και εγκαταστάσεων υπό την επίδραση
σεισμικών φορτίων - Ενοργάνωση και παρακολούθηση συμπεριφοράς (Structural Health Monitoring)
κατασκευών (κτίρια, γέφυρες, φράγματα) σε σεισμικές και περιβαλλοντικές
διεγέρσεις - Σχεδιασμός και κατασκευή επιταχυνσιογράφου τεχνολογίας MEMS χαμηλού
κόστους. Εφαρμογή με ανάπτυξη πιλοτικών υπέρπυκνων δικτύων σε αστικές
περιοχές (Λευκάδα, Θεσσαλονίκη) - Μέθοδοι εκτίμησης σεισμικής διακινδύνευσης οικιστικών περιοχών και μεθοδολογίες
προσεισμικού ελέγχου κτιρίων - Σύγχρονες μέθοδοι αντισεισμικού σχεδιασμού, αποτίμησης της σεισμικής επάρκειας
και ενίσχυσης υφισταμένων κατασκευών (σχεδιασμός με βάση την επιτελεστικότητα
και με χρήση σύγχρονων μεθόδων στατικής ή δυναμικής μη-γραμμικής ανάλυσης
κλπ) - Διερεύνηση φαινομένων Αλληλεπίδρασης Εδάφους-Κατασκευής (Soil-Structure
interaction) σε ενοργανωμένες κατασκευές
Θεωρητική / Υπολογιστική Μηχανική με έμφαση σε:
- Ανάπτυξη Πεπερασμένων Στοιχείων για το δυναμικό υπολογισμό επιφανειακών
φορέων - Ανάπτυξη Στοχαστικών Συνοριακών Στοιχείων για τον υπολογισμό της διάδοσης
σεισμικών κυμάτων σε εδάφη τυχαίας δομής
Ερευνητική και Επαγγελματική Εμπειρία
- Ελεύθερος επαγγελματίας - Τεχνικός Σύμβουλος Πολιτικός Μηχανικός. Εκπόνηση
μελετών και επίβλεψη έργων δημοσίου και ιδιωτικού χαρακτήρα με έμφαση στις
ειδικές κατασκευές όπως βιομηχανικά κτίρια, γέφυρες κλπ. (1984-1995) - Ερευνητής, Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας & Αντισεισμικών Κατασκευών (1995-
2022) - Τεχνικός εμπειρογνώμων (Technical Expert) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού
Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας
Μέλος Επιστημονικών Οργανισμών
- Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.)
- Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος (Σ.Π.Μ.Ε.)
- Ελληνικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχανικής (Ε.Τ.Α.Μ. - Μέλος της I.A.E.E.)
- Ελληνική εταιρεία μη καταστροφικών ελέγχων (ΕΛ.Ε.Μ.Κ.Ε. – μέλος των EFNDT
και ICNDT) - Ελληνική Εταιρεία Υπολογιστικής Μηχανικής (ΕΛ.ΕΤ.Υ.Μ. – μέλος της I.A.C.M.)
- European Mechanics Society (EUROMECH)
- Εκπρόσωπος Ελλάδος (2013-2016) στην Ad hoc ομάδα εμπειρογνωμόνων για το σεισμικό κίνδυνο, Ομάδα Εργασίας για τη συνεργασία στον τομέα της Επείγουσας Συνδρομής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (BSEC)
Επιστημονικά Επιτεύγματα
- Επιστημονικές Δημοσιεύσεις με σύστημα κριτών (Περιοδικά, Συνέδρια & Εκδόσεις):
161 - Λοιπές Επιστημονικές Δημοσιεύσεις: 19
- Ερευνητικά Προγράμματα: 36 εκ των οποίων σε 5 επιστημονικώς υπεύθυνος.
- Κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά
- Συγκάτοχος Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας για
“Αυτόνομο Τριαξονικό Επιταχυνσιογράφο” χαμηλού κόστους (αρ. 1008498) - Ανεξάρτητος κριτής (external expert evaluator) ερευνητικών προτάσεων προς την
Ευρωπαϊκή Κοινότητα - Κριτής ερευνητικών προτάσεων χρηματοδοτούμενων από τη Γενική Γραμματεία
Έρευνας και Τεχνολογίας
Καρακώστας Χρήστος
Δρ. Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ /
Πρώην Διευθυντής Ερευνών ΙΤΣΑΚ
Ενόργανη Παρακολούθηση Δυναμικής Απόκρισης Έργων Πολιτικού Μηχανικού. Η εμπειρία του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ-ΟΑΣΠ)
Παρουσιάζονται βασικές θεωρητικές αρχές, ορθές πρακτικές και παραδείγματα ενοργάνωσης έργων Πολιτικού Μηχανικού στον Ελληνικό χώρο με βάση κυρίως την εμπειρία του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (μονάδα έρευνας του ΟΑΣΠ στη Θεσσαλονίκη), με στόχο την αποτίμηση της δυναμικής τους συμπεριφοράς υπό την επήρεια ισχυρών δυναμικών και περιβαλλοντικών διεγέρσεων, τον υπολογισμό των δυναμικών τους χαρακτηριστικών, την πιθανή εμφάνιση βλαβών καθώς και την επικαιροποίηση αναλυτικών προσομοιωμάτων τους με βάση τις μετρήσεις.
Καταρχάς παρουσιάζονται οι βασικές αρχές επιλογής και τοποθέτησης του κατάλληλου εξοπλισμού ενοργάνωσης μιας κατασκευής, της αποτίμησης των δυναμικών χαρακτηριστικών της (ιδιομορφών, ιδιοτιμών, συντελεστών απόσβεσης) με βάση τις καταγραφές, καθώς και διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες που πιθανώς επηρεάζουν την καταγραφείσα δυναμική απόκριση.
Εν συνεχεία παρουσιάζονται παραδείγματα ενοργάνωσης σε κτήρια οπλισμένου σκυροδέματος, σε κτήρια και μνημεία από φέρουσα τοιχοποιία, σε γέφυρες από οπλισμένο σκυρόδεμα καθώς και με καλώδια ανάρτησης, και άλλα μεγάλου μεγέθους έργα Πολιτικού Μηχανικού. Όπως προκύπτει από την πολυετή εμπειρία του ΙΤΣΑΚ, μέσω των προσωρινών και μόνιμων ενοργανώσεων είναι δυνατή η αποτίμηση των πραγματικών δυναμικών χαρακτηριστικών μιας κατασκευής, με άκρως επιβοηθητική και την παράλληλη ύπαρξη αξιόπιστου αναλυτικού προσομοιώματος πεπερασμένων στοιχείων για τον φέροντα οργανισμό της.
Συμπερασματικά, για την αξιοπιστία και βέλτιστη αξιοποίηση των δεδομένων που καταγράφονται από την ενοργάνωση μιας κατασκευής, απαιτείται η επιλογή εξοπλισμού κατάλληλων ανά περίπτωση τεχνικών προδιαγραφών, η γνώση και χρήση εξειδικευμένου λογισμικού μετεπεξεργασίας της καταγραφείσας απόκρισης, πρακτική εμπειρία για την όλη διαδικασία ενοργάνωσης καθώς και η σε βάθος κατανόηση της δυναμικής συμπεριφοράς της υπό παρακολούθηση κατασκευής.
Νίκος Μαρσέλλος
Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ (1973)
Το Έτοιμο Σκυρόδεμα Δεν Είναι «‘Έτοιμο!»
Το 1985 αποκτήσαμε «Κανονισμό Τεχνολογίας Σκυροδέματος» (ΚΤΣ). Λίγα χρόνια πριν είχε εκδοθεί το Σχέδιο ΕΛΟΤ-346: «Το Έτοιμο Σκυρόδεμα».
Η πρώτη προσπάθεια έγινε το 1968, με την ΤΕΕ-ΕΝΟ, η οποία εξέδωσε σειρά προδιαγραφών για το Σκυρόδεμα, με Ο.Ε. και με συνδετικό κρίκο, πάντα, τον Τάκη Κουφόπουλο.
Ο ΚΤΣ αναθεωρήθηκε (3) φορές: με τον ΚΤΣ-97, με τον ΚΤΣ (2002) για τα τσιμέντα του ΕΝ 197-1 και τέλος με τον ΚΤΣ-2016, βασισμένος κυρίως στο ΕΝ 206-1 και το Εθνικό Προσάρτημα (National Annex) του ΕΛΟΤ , για το EN 206-1 του 2011.
Διέκρινε (3) «είδη» Σκυροδέματος:
- Το Εργοστασιακό Σκυρόδεμα (Factory Production Concrete)
- Το Εργοταξιακό Σκυρόδεμα (Site Produced Concrete)
- To «Έτοιμο Σκυρόδεμα» που ήταν συνήθως Εργοστασιακό Σκυρόδεμα. Υπήρχε και το Έτοιμο Εργοταξιακό Σκυρόδεμα.
Σε όλα τα παραπάνω «είδη» το Σκυρόδεμα αντιμετωπίζεται - απο τους χρήστες- έως και σήμερα, ως ένα «ΤΕΛΙΚΟ-ΈΤΟΙΜΟ ΠΡΟΪΟΝ», ενώ δεν ήταν παρά ένα «Νωπό» Σκυρόδεμα το οποίο, μετά από επεξεργασία: Διάστρωση-Συμπύκνωση-Συντήρηση-Ξεκαλούπωμα-Προστασία από ακραίες καιρικές συνθήκες, θα γινόταν «ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ».
Αντίθετα το «Προκατασκευασμένο Σκυρόδεμα» ήταν ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ και γι’ αυτό είχε Σήμανση CE.
Βασίλειος Μπαρδάκης,: Δρ Πολιτικός Μηχανικός Παν. Πατρών, ειδ. Δομοστατικός ΕΜΠ (ΜΔΕ), είναι μελετητής στην ανώτατη τάξη του Μητρώο Δημοσίων Έργων (Γ.08), διαχειριστής του γραφείο μελετών ΕΜΠΛΕΚΤΟΝ Σύμβουλοι Μηχανικοί Ε.Π.Ε. (E.08), ειδικός σε θέματα σύγχρονων Ενισχύσεων δομημάτων υψηλής σπουδαιότητας (σύμβουλος-εμπειρογνώμονας & εισηγητής σχετικών σεμιναρίων ΣΠΜΕ/ΤΕΕ/ΟΑΣΠ/CDN@cowi, μέλος διεθνών επιτροπών διαχείρισης διακινδύνευσης καταστροφών), με 22 έτη εμπειρία στις στατικές μελέτες και συμμετοχή σε επιστημονικές δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε συνέδρια (με κριτές). Ενδεικτικά αναφέρονται: για γέφυρες Bardakis & Fardis (2010α & β, Bull. of Earthquake Eng.) / Μπαρδάκης, κ.α. (2022 5ο Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής), για ενισχύσεις Bardakis & Tassios (2006 2nd fib Cong., 2008) / Bardakis & Dritsos (2006 S. Dyn. & Earthquake Eng.) / Μπαρδάκης, κ.α. (2022 5ο Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής), για τις επεμβάσεις στην Εθνική Πινακοθήκη Bardakis et al (2010 3rd fib Cong.), για επεμβάσεις σε Μνημεία Βλαχάκης, Μπαρδάκης, κ.α. (2019 5ο Συνέδριο Αναστηλώσεων), για την Οικονομικότητα των Επεμβάσεων Μοσχολιός, Μπαρδάκης, κ.α. (2019 4ο Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής / (2022 5ο Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής), για τις Γέφυρες & τις Υποδομές στην Ελλάδα - Μπαρδάκης, κ.α. (2019, diaNEOsis).
Είναι Πρόεδρος του ΣΠΜΕ (Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος) από το 2014, πλειοψηφών επίτροπος στην εεεΠΜ-ΤΕΕ (επιστημονική επιτροπή Πολιτικών Μηχανικών–2016, 2019-2024, 2024-σήμερα), μέλος της WFEO (utaO UNESCO) - CDRM (επιτροπής διαχείρισης διακινδύνευσης καταστροφών της παγκόσμιας ένωσης Επιμελητηρίων Μηχανικών), μέλος του Δ.Σ. του ΟΑΣΠ & του ECPFE (European Centre on Prevention and Forecasting of Earthquakes), αναπληρωτής στο ΚΣΝΜ (Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων) και μέλος της Advisory Committee του World Tunnel Congress (WTC2023). Έχει διατελέσει μέλος του ΣΑΠ της ΕΘΘΑΕ και του ΣΑΕΠ, μέλος των ΟΕ/ΕΕ του 4ου & του 5ου Συνεδρίου Αντισεισμικής Μηχανικής & Τεχνικής Σεισμολογίας, αντιπρόσωπος στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (2010-2016/2019-σήμερα), μέλος της ΟΕ (Οργανωτικής Επιτροπής) του 18ου Συνεδρίου Σκυροδέματος, μέλος της ΕΕ του 1ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου Λιμενικών, Παράκτιων & Υπεράκτιων Έργων, μέλος του Ελληνικού Τμήματος Σκυροδέματος, μέλος του Ελληνικού Τμήματος Αντισεισμικής Μηχανικής, εκπρόσωπος ΤΕΕ στο πειθαρχικό συμβούλιο Μελετητών Δημοσίων Έργων, εκπρόσωπος σε επιτροπές του ΕΛΟΤ και εθνικός εκπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολιτικών Μηχανικών (ECCE).
Ως Επικεφαλής ειδικών μελετών έχει συμμετάσχει στον σχεδιασμό νέων τεχνικών έργων και στην ενίσχυση υφιστάμενων. Χαρακτηριστικά, αναφέρονται: γέφυρες (με διαγώνια μεσόβαθρα και σύμμικτα τόξα) στην ε.ο. 29 ‘Γαράζο-Ανώγεια’, σύμμικτη γέφυρα στην Αγιά Ρεθύμνου, άμεσα μέτρα & ενίσχυση σχολικών συγκροτημάτων Ανατολικής Σάμου, σύμμικτη γέφυρα στο Χουμέρι Ρεθύμνου, ενίσχυση τοξωτής γέφυρας Ζεμενου (Αράχωβας), ενίσχυση προεντεταμένης Γέφυρας Λουδία, ενίσχυση κτηρίου-μνημείου Διοικητηρίου Π.Ε. Ρεθύμνης, άμεσα μέτρα & επεμβάσεις στη λιθόκτιστη γέφυρα Ποταμού Κέρκυρας, στατική μελέτη υδραυλικών έργων (ΕΥΔΑΠ, ύδρευσης Κέρκυρας, ποταμού Γλαύκου, ΕΕΛ Αιγίου, ΕΕΛ Καλαβρύτων), ενίσχυση προεντεταμένων αγωγών ύδρευσης PCCP της ΕΥΔΑΠ, πραγματογνωμοσύνη σήραγγας ΣΣ1 ΕΡΓΟΣΕ, αξιολόγηση γέφυρας Αξιού ΕΟΑΕ, ενίσχυση τεχνικού C-C T6 ΕΡΓΟΣΕ, ενίσχυση σχολικών κτηρίων Πετρούπολης, ενίσχυση λιμενικών & συγκοινωνιακών έργων Λευκάδας, ενίσχυση Παπαχαραλαμπειου αίθουσας Ναυπάκτου, στατική μελέτη ξενοδοχειακού συγκροτήματος 5* στο Ρέθυμνο, οριστική στατική μελέτη μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος 5* στο Καλό Λιβάδι Μυκόνου, ενίσχυση προεντεταμένου λιμενικού υπόστεγου Ο.Λ.ΠΑ., σύμμικτη πεζογέφυρα στη Λεωφόρο Φιλης, τεχνικά έργα Υ/Η Φράγματος CHONTAL Ecuador, σύμμικτες γέφυρες στην ΠΕ Ηλείας, ενίσχυση προεντεταμένων σιδηροδρομικών γεφυρών στην ΠΕ Φθιώτιδας, ενίσχυση προεντεταμένης οδικής γέφυρας και νέα σύμμικτη γέφυρα στην ΠΕ Αιτ/νιας, προεντεταμένη γέφυρα στην ΠΕ Αχαΐας, μεταλλική πεζογέφυρα σχήματος τριήρους στην Κόρινθο, Κ.Δ. Σ.Γ. ΕΡΓΟΣΕ (Δ. Τρικκαίων), ενίσχυση του ΓΝ Ληξουρίου, μεταλλικές πεζογέφυρες Δ. Θέρμου, ενίσχυση αθλητικού κέντρου Ερμούπολης, ενίσχυση αθλητικού κέντρου Ε.Α.Κ. Παπάγου, ενίσχυση 1ου Παιδικού Στ. Χολαργού, ενίσχυση διατηρητέου κτηρίου στην Κολοκοτρώνη 6-5 / Αθήνα για την μετατροπή σε Ξενοδοχείο 5*, ενίσχυση πολυωρόφου κτηρίου στην Ερμού / Πάτρα, ενίσχυση 21ου Δημοτικού Σχ. Ηρακλείου Κρήτης, ενίσχυση συγκροτήματος πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης, ενίσχυση σχολικών συγκροτημάτων Ληξουρίου, ενίσχυση κτηρίων πρώην «Πειραϊκής-Πατραϊκής», ενίσχυση Π.Γ. Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ», στατική μελέτη υψηλών δεξαμενών & εγκαταστάσεων βιοαερίου ΑΒΙΓΑΛ Α.Ε., ενίσχυση κτηρίου γραφείων ΠΑ.ΠΕΙ. κ.α.
Μπαρδάκης Γ. Βασίλειος
Δρ. Πολιτικός Μηχανικός,
Πρόεδρος ΔΣ ΣΠΜΕ
Άμεσα Μέτρα - Ενοργάνωση & Ψηφιακά Δίδυμα Κτηρίων, Γεφυρών & Στεγάστρων
Η εξέλιξη του εξοπλισμού Τεκμηρίωσης (με έμφαση στις μή-καταστροφικές μεθόδους), των τεχνολογιών ενοργάνωσης (και σύγχρονης αποστολής δεδομένων μεγάλου όγκου) και της υπολογιστικής ισχύος (η οποία φέρνει στην πρακτική εφαρμογή πιο προχωρημένες αναλύσεις), έρχεται να θεραπεύσει τη ζήτηση άμεσων μέτρων ή/και ψηφιακών διδύμων σε κρίσιμες (ή σημαντικές) Υποδομές.
Σε πολλά έργα Πολιτικού Μηχανικού, όλων των τύπων (σε Κτήρια, Γέφυρες, Σήραγγες, Φράγματα, Στέγαστρα, κ.α.), πιθανολογείται μεγάλη διακινδύνευση - έναντι ποικίλων δράσεων (σεισμού, θερμοκρασιακών μεταβολών, ανέμου, χιονιού, πλημύρας, αλληλόδρασης με έδαφος, κ.α.) - είτε λόγω φυσιολογικής φθοράς, είτε λόγω έλλειψης συντήρησης ή και λόγω της ορθολογικής αύξησης των κανονιστικών απαιτήσεων (σε σχέση με παλαιότερες διατάξεις).
Φαίνεται, μέσα από την εξέταση πραγματικών περιπτώσεων, ότι είναι ευχερέστερη η Διαχείριση εύτρωτων Υποδομών, και ο Σχεδιασμός Άμεσων Μέτρων, όταν προδιαγράφεται (από τα πρώτα στάδια προσέγγισης του προβλήματος) η κατάλληλη Στάθμη Αξιοπιστίας Δεδομένων για την Τεκμηρίωση και την Ενοργάνωση, σε συνδυασμό με την ανάλογη μέθοδο Ανάλυσης (για τους υπολογισμούς).
Ο Ευριπίδης Μυστακίδης είναι Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με γνωστικό αντικείμενο «Στατική». Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων ανάλυσης και σχεδιασμού κατασκευών (κελύφη από τσιμεντοειδή υλικά, ενισχύσεις υφιστάμενων κατασκευών με καινοτόμες μεθόδους, μεταλλικές και σύμμικτες κατασκευές, προβλήματα ανάλυσης κατασκευών σε υψηλές θερμοκρασίες και πυροπροστασίας μεταλλικών και σύμμικτων κατασκευών, ανάλυση σχεδιασμός και δυναμική συμπεριφορά θαλάσσιων και υπεράκτιων κατασκευών).
Είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας άνω των 60 δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά υψηλής απήχησης, ενός βιβλίου σε εκδοτικό οίκο του εξωτερικού, 6 τόμων πρακτικών συνεδρίων και μεγάλου αριθμού δημοσιεύσεων σε πρακτικά εθνικών και διεθνών συνεδρίων.
Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του διαδρομή, έχει ασχοληθεί ως σύμβουλος με τη στατική μελέτη μεγάλου αριθμού έργων, όπως βιομηχανικές κατασκευές, μονάδες παραγωγής ενέργειας, ξενοδοχεία, ερευνητικά και εκπαιδευτικά κτίρια, στάδια κλπ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Κίνα, Κατάρ, Αζερμπαϊτζάν). Επίσης, έχει ασχοληθεί με την ανάπτυξη εξειδικευμένου επαγγελματικού λογισμικού.
Διετέλεσε μέλος της επιτροπής αξιολόγησης του Κανονισμού Επεμβάσεων σε υφιστάμενα κτίρια από οπλισμένο σκυρόδεμα (ΚΑΝΕΠΕ). Είναι μέλος της μόνιμης επιστημονικής επιτροπής Αντισεισμικών Κατασκευών & Τεχνικής Σεισμολογίας του ΟΑΣΠ.
Ευριπίδης Μυστακίδης
Πολ. Μηχανικός ΑΠΘ 1987 / Δρ. Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ 1992 / Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Προκλήσεις της στατικής ενίσχυσης του ξενοδοχείου The Ilisian ( πρωην Hilton): Από τη θεωρία στην πράξη
Το ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας, σχεδιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 από ομάδα που περιλάμβανε Έλληνες και ξένους μελετητές και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1963. Την εποχή της κατασκευής του αποτελούσε ένα πρωτόγνωρο έργο τόσο σε μέγεθος όσο και σε πολυπλοκότητα, ενώ η λειτουργία του μετασχημάτισε ολόκληρη την περιοχή των Ηλυσίων. Το συγκρότημα αποτελείται από 11 κτιριακές ενότητες που καταλαμβάνουν έκταση 16.000m2 ενώ το συνολικό εμβαδό των κτιρίων ξεπερνά τις 70.000m2 . Tο κεντρικό συγκρότημα, με ύψος 65m, είναι μέχρι στιγμής το 8ο υψηλότερο κτίριο στην Αθήνα και αποτελείται από 2 υπόγεια, ισόγειο, μηχανόροφο, 10 ορόφους δωματίων, δώμα και δύο μηχανολογικούς ορόφους που στεγάζουν τους πύργους ψύξης του συγκροτήματος.
Η εισήγηση αναφέρεται στη μελέτη αντισεισμικής αναβάθμισης του κεντρικού συγκροτήματος. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της καθ’ ύψος διαμόρφωσης του κτιρίου αποτελεί η διαφοροποίηση του στατικού συστήματος, που είναι πλαισιακό στους χαμηλότερους ορόφους και τοιχωματικό στους ανώτερους. Θα παρουσιασθούν διεξοδικά οι διερευνητικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν, με ιδιαίτερη έμφαση στη διαμόρφωση των θεμελιώσεων, των ιδιοτήτων των υλικών και στις λεπτομέρειες όπλισης των δομικών στοιχείων.
Στη συνέχεια θα παρουσιασθούν οι επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν και λεπτομέρειες αναφορικά με τη μεθοδολογία δυναμικής ανάλυσης και σχεδιασμού. Τέλος, θα παρουσιασθεί η διαδικασία προσομοίωσης του συνόλου του έργου σε περιβάλλον BIM και τα πλεονεκτήματα που προέκυψαν από αυτή και φωτογραφικό υλικό από την υλοποίηση των ενισχύσεων.
Ο Δρ Βασίλης Μώκος, Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, είναι o Γενικός Διευθυντής του ΟΑΣΠ. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στο ΕΜΠ (Δομοστατικός Σχεδιασμός και Ανάλυση Κατασκευών) και στο ΕΚΠΑ (Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων) και είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος του ΕΜΠ (Τομέας Δομοστατικής, Εργαστήριο Στατικής και Αντισεισμικών Ερευνών). Έχει εκτεταμένη εμπειρία (άνω των 25 ετών) στη σεισμική αποτίμηση και στον ανασχεδιασμό σεισμόπληκτων και πυρόπληκτων κτιρίων, καθώς και σε προσεισμικούς και μετασεισμικούς ελέγχους. Έχει ασκήσει για πολλά χρόνια καθήκοντα σε θέσεις ευθύνης σε επιτελικές υπηρεσίες αρμόδιες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από φυσικές καταστροφές, όπου διαχειρίστηκε πλήθος δύσκολων συμβάντων. Είναι Αναπλ. Πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης Σεισμικής Διακινδύνευση και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου. Είναι Μέλος της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Υποστήριξης Κανονισμών, της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Αντισεισμικών Κατασκευών και Τεχνικής Σεισμολογίας, της Επιστημονικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Πρόγνωσης Σεισμών, της Τεχνικής Επιτροπής ΕΛΟΤ/ΤΕ67 «Ευρωκώδικες», του Ελληνικού Τμήματος Αντισεισμικής Μηχανικής και της Ελληνικής Εταιρείας Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Μηχανικής. Έχει συμμετάσχει επί σειρά ετών σε επιτροπές και ομάδες εργασίας με αντικείμενο την υποστήριξη και επεξεργασία Αντισεισμικών Κανονισμών και Διατάξεων για υφιστάμενα δομήματα, ενώ έχει λάβει μέρος ως εισηγητής σε πλήθος ενημερωτικών ημερίδων και σεμιναρίων με θέματα Αντισεισμικού Σχεδιασμού. Το δημοσιευμένο ερευνητικό έργο του περιλαμβάνει 78 εργασίες στην περιοχή της Δομοστατικής Ανάλυσης των Κατασκευών (με έμφαση στη Μέθοδο Πεπερασμένων Στοιχείων και Συνοριακών Στοιχείων), στον Αντισεισμικό Σχεδιασμό των Κατασκευών καθώς και σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, κεφάλαια συλλογικών τομών και πρακτικά διεθνών συνεδρίων, ενώ στη διεθνή βιβλιογραφία περισσότερες από 1000 αναφορές έχουν εντοπιστεί σύμφωνα με Google Scholar (h-index 16).
Μώκος Βασίλης
Γενικός Διευθυντής ΟΑΣΠ
Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας
Ελάχιστες Σεισμικές Κλάσεις Υφισταμένων Κτιρίων Οπλισμένου Σκυροδέματος Σπουδαιότητας I, II, III και IV
Για την εξυπηρέτηση ευρύτερων κοινωνικο–οικονομικών αναγκών, θεσπίζονται στον Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ) για κτίρια οπλισμένου σκυροδέματος στάθμες επιτελεστικότητας («επίπεδα βλάβης») υπό δεδομένους αντίστοιχους σεισμούς σχεδιασμού. Στην 3η αναθεώρηση του ΚΑΝΕΠΕ (2022) υιοθετείται για πρώτη φορά η έννοια της Σεισμικής Κλάσης, ως ο μέγιστος στόχος αποτίμησης ή ανασχεδιασμού που μπορεί να εξασφαλίσει ένα κτίριο για μια επιλεγείσα στάθμη επιτελεστικότητας. Η Σεισμική Κλάση κτιρίου για στάθμη επιτελεστικότητας Β («Σημαντικές Βλάβες») θεωρείται Βασική, ενώ ορίζονται και ελάχιστες Βασικές Σεισμικές Κλάσεις υφισταμένων κτιρίων σπουδαιότητας I και II. Η σεισμική κλάση αποτελεί βασική πληροφορία για την ικανότητα απόκρισης του κτιρίου σε περίπτωση σεισμού. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να εκτιμηθούν προσεγγιστικά οι Σεισμικές Κλάσεις υφισταμένων κτιρίων οπλισμένου σκυροδέματος για όλες τις κατηγορίες σπουδαιότητας (I, II, III και IV) με βάση την κανονιστική περίοδο μελέτης τους, καθώς και να προταθούν νέες ελάχιστες Βασικές Σεισμικές Κλάσεις για όλες τις κατηγορίες σπουδαιότητας (I, II, III και IV) που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν σε μελλοντική αναθεώρηση του ΚΑΝΕΠΕ.
O Δρ.Γρηγόριος Πενέλης, MSc, DIC είναι πολιτικός μηχανικός απόφοιτος του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακές σπουδές στην σεισμική μηχανική στο Imperial College και Διδάκτωρ της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δ/νων σύμβουλος της Penelis Consulting Engineers SA.
Είναι συγγραφέας της 1ης και 2ης έκδοσης του βιβλίου “Concrete Buildings in Seismic Regions” από την Taylor and Francis (CRC Press) καθώς και του βιβλίου “Structural Restoration of Masonry Monuments” από την Taylor and Francis (CRC Press 2019).
Στην επαγγελματική του δραστηριότητα έχει ασχοληθεί με την ιδιότητα του δομοστατικού με το σχεδιασμό νέων κτιρίων από Ο/Σ και χάλυβα στην Ελλάδα και στα περισσότερα μέρη του κόσμου από την Ινδία έως το Μεξικό και τη Μέση Ανατολή καθώς και με επεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια και μνημεία από Ο/Σ και τοιχοποιία. Είναι αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΕΥΑΘ ΑΕ από το 2019.
Του έχει απονεμηθεί δύο φορές το χρυσό μετάλλιο του Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας για την προσφορά του, έχει αποσπάσει το βραβείου του Institute of Structural Engineers (UK) 2016 για την στατική μελέτη του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, το βραβείο ENR 2016 Global Best Project Award (USA) για την συμμετοχή του στην κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος και το
ENR2017 Global Best Project Award (USA) για την αποκατάσταση του 2000 ετών Ρωμαϊκού πύργου και της υπερκείμενης Ροτόντας του Αγ. Γεωργίου στο Κάιρο της Αιγύπτου. Εϊοναι επικεφαλής της αποκατάστασης και επέκτασης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Πενέλης Γρηγόρης
Δρ. Πολιτικός Μηχανικός,
Αντιπρόεδρος ΕΥΑΘ ΑΕ
Νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου-Κτίριο Αεροσταθμού
Το κτίριο αεροσταθμού είναι το μεγαλύτερο του νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου, αποτελώντας σχεδόν το 90% της συνολικής δομημένης επιφάνειας με συνολική κάλυψη 100,000τ.μ.. Το κτίριο είναι από Ο/Σ με προεντεταμένες πλάκες (flat PT Slabs) έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι διελέυσεις των Η/Μ (χωρίς δοκούς), να επιτευχθούν μεγάλα ανοίγματα, και να ελεχθούν οι θερμοκρασιακές επιπτώσεις λόγω της απουσίας αρμών. Ανάδοχος του έργου είναι η ΤΕΡΝΑ, μελετητές οι Πενέλης ΑΕ και Concept AE, Ανεξάρτητος Μηχανικός η HILL INTL και σύμβουλος επί των στατικών η Καλλίεργος.
Σέξτος Αναστάσιος
Καθηγητής Αντισεισμικής Μηχανικής
University of Bristol, UK / Αναπλ. Καθηγητής ΕΜΠ
Πειράματα μεγάλης κλίμακας κατασκευών από Ο/Σ
ΣΠΟΥΔΕΣ
1971 Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών
Δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού
1976 IMPERIAL COLLEGE - Λονδίνο
MSc Σε κατασκευές και τεχνολογία σκυροδέματος
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
1972 – 2015 Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Επιστημονικός συνεργάτης στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π., με αντικείμενο τη
διδασκαλία και έρευνα στους τομείς:
α. Σιδηροπαγές και Προεντεταμένο Σκυρόδεμα
β. Γεφυροποιϊα
γ. Δομοστατικός Σχεδιασμός Έργων (Μεταπτυχιακός κύκλος)
2015 – σήμερα
Συμμετοχή στη διδασκαλία των ιδίων ως άνω τομέων
ΛΟΙΠΗ ΣΥΝΑΦΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
− Πρόεδρος Ελληνικού Τμήματος IABSE
− Μέλος Επιτροπής ΟΑΣΠ αντισεισμικού ελέγχου γεφυρών
− Μέλος επιτροπών Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών
i. Ελληνικές Οδηγίες Στηθαίων Ασφαλείας
ii. Δημιουργία Εθνικού Μητρώου Γεφυρών
ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Εκπόνηση μεγάλου αριθμού σημαντικών γεφυρών στο πλαίσιο όλων των
μεγάλων Αυτοκινητοδρόμων και των Έργων Παραχωρήσεως
− Εγνατία Οδός
− Αττική Οδός
− Μορέας
− Ολυμπία Οδός
ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΩΣ ΓΕΦΥΡΑΙ
ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ
− Μελέτη αποτίμησης φέρουσας ικανότητας (Φ.I) και επισκευής (Ε) των εξής
γεφυρών:
• Γέφυρα Αξιού - Νότιος Κλάδος (Φ.I + Ε)
• Γέφυρα Αξιού - Βόρειος Κλάδος (Φ.I)
• Γέφυρες π. Στρύμωνα (Φ.I + Ε)
• Γέφυρες π. Γαλλικού (Φ.I + Ε)
• Γέφυρα Μάνθιας (Φ.I + Ε)
• Γέφυρα π. Λουδία (Φ.I)
Γέφυρα Παντάσασσας επί της Ε.Ο. Ηρακλείου - Χανίων (Φ.I+ Ε)
Γέφυρα Παλαιόκαστρου επί της Ε.Ο. Ηρακλείου - Χανίων (Φ.I + Ε)
Επισκευή και ενίσχυση Γέφυρας Ποταμού Αράχθου στην Άρτα (Φ.I + Ε)
Σιγάλας Ιωάννης
Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της
ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΣ Ο.Τ.Μ. Α.Ε.
Υβριδικά Πλαισιωτά Συστήματα Γεφυρώσεως Υπό Σεισμική Ένταση
Τέλος περιλαμβάνονται στοιχεία από δύο μελέτες γεφυρών αυτού του τύπου τις οποίες συνέταξε η εταιρεία ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΣ Ο.Τ.Μ. Α.Ε., οι ανάγκες των οποίων μας ώθησαν στην έρευνα της ειδικής βιβλιογραφίας αποτέλεσμα της οποίας είναι και η παρούσα.
Ο Κοσμάς Σίδερης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Δομικών Υλικών. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ανθεκτικότητα των κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα και στην τεχνολογία προηγμένων σκυροδεμάτων. Ο Κοσμάς Σιδέρης είναι συγγραφέας δύο βιβλίων με θέμα την
ενυδάτωση του τσιμέντου και την Ανθεκτικότητα του σκυροδέματος και συγγραφέας ή συν συγγραφέας περισσότερων από 120 άρθρων δημοσιευμένων σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και συνέδρια.
Είναι μέλος πολλών Διεθνών και Εθνικών Επιστημονικών Επιτροπών και Εταιρειών (ACI, RILEM, CEN/SC1/WG1, ACI Hellas Chapter, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Ένωση Έρευνας και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Υποπροϊόντων) και ενεργό μέλος των τεχνικών επιτροπών RILEM TC DSC – Durability of Self Compacting Concrete, RILEM TC HPB - Physical properties and behaviour of High-Performance Concrete at high temperature, RILEM TC MPS- Mechanical properties of self-compacting concrete,, RILEM TC SCM- Hydration and microstructure of concrete with supplementary cementitious materials, και RILEM TC CCC - Carbonation of concrete with supplementary cementitious materials
Είναι επίσης μέλος της επιτροπής CEN/TC104/SC1/WG1//«Exposure Resistance Classes (RC)». Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ανθεκτικότητα των κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα και στην τεχνολογία προηγμένων σκυροδεμάτων (αυτοσυμπυκνούμενο σκυρόδεμα, σκυρόδεμα υψηλής επιτελεστικότητας, ινοπλισμένο σκυρόδεμα και σκυρόδεμα που παράγεται με ποζολανικά πρόσθετα και βιομηχανικά παραπροϊόντα). Τα δευτερεύοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εμπίπτουν στον τομέα της ενυδάτωσης σύνθετων τσιμέντων και της χρήσης ειδικών χημικών προσμείκτων στο σκυρόδεμα. Ο καθηγητής Σίδερης έχει επιβλέψει περισσότερες από 100 Διπλωματικές και Μεταπτυχιακές Διατριβές καθώς και τέσσερις Διδακτορικές Διατριβές στον επιστημονικό τομέα της τεχνολογίας και ανθεκτικότητας του σκυροδέματος.
Σίδερης Κοσμάς
Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Διευθυντής Εργαστηρίου Δομικών Υλικών, Ειδικότητα: Τεχνολογία και Ανθεκτικότητα σκυροδέματος
Ανθεκτικότητα σκυροδέματος : βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για αειφόρες κατασκευές
Με τον όρο ανθεκτικότητα του σκυροδέματος ορίζουμε την αντίσταση του σκυροδέματος στα περιβαλλοντικά φορτία που αυτό αντιμετωπίζει κατά τη διάρκεια της ζωής σχεδιασμού του.
Σκυροδέματα χαμηλής ανθεκτικότητας περιορίζουν το χρόνο ζωής των κατασκευών με αποτέλεσμα την ανάγκη διενέργειας επεμβάσεων επισκευής οι οποίες αυξάνουν το συνολικό κόστος αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της κατασκευής.
Στη συγκεκριμένη παρουσίαση γίνεται μία αναφορά στις βασικές αρχές ανθεκτικότητας των σκυροδεμάτων καθώς και στον τρόπο που αυτές επηρεάζουν το κόστος αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της συνολικής κατασκευής .
Τέλος, γίνεται αναφορά στις απαιτήσεις ανθεκτικότητας του νέου Ευρωκώδικα ΕΝ 1992 καθώς και στις ιδιαιτερότητες των ελληνικών περιβαλλοντικών συνθηκών έκθεσης.
Στυλιανίδης Κοσμάς
Πολιτικός Μηχανικός,
Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ
Παθολογία κατασκευών σκυροδέματος
Συνοψίζονται πρώτα εκείνα τα χαρακτηριστικά των δύο βασικών υλικών του οπλισμένου σκυροδέματος, που εν δυνάμει δημιουργούν προϋποθέσεις δημιουργίας και εξέλιξης βλαβών στις κατασκευές. Κατόπιν περιγράφονται οι βλάβες που αποδίδονται σε κανονιστικά προβλεπόμενες μόνιμες και μεταβλητές δράσεις (μόνιμα και κινητά φορτία) και σε τυχηματικές δράσεις (σεισμός, πυρκαγιά). Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε βλάβες που προκαλούνται από κανονιστικά μη προβλεπόμενες δράσεις (διαφορικές καθιζήσεις, ιδιαίτερα ισχυροί σεισμοί, άνωση, περιβαλλοντικά αίτια). Εντοπίζονται επί πλέον οι επιπτώσεις ορισμένων ατυχών επιλογών της διάταξης του δομικού συστήματος (βραχείς και μεγάλοι πρόβολοι). Επί πλέον αναφέρονται βλάβες που προκαλούνται από συνήθη λάθη των παλαιών κυρίως κατασκευών, ιδιαίτερα ως προς τη διάταξη των οπλισμών, ακόμη και λάθη σε ενισχυτικές επεμβάσεις. Τέλος, παρουσιάζονται ορισμένες περιπτώσεις άτεχνης επέμβασης τεχνικών (ηλεκτρολόγων, υδραυλικών).
Ο Αθανάσιος Τριανταφύλλου, Διπλωματούχος του Τμ. Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών (1985), με MSc (1987) και PhD (1989) από το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ των ΗΠΑ, είναι Καθηγητής του Τμ. Πολιτικών Μηχανικών Παν. Πατρών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μηχανικής και Τεχνολογίας Υλικών. Από το 1993 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ έχει εργασθεί ως μεταδιδακτορικός ερευνητής και ως Επίκουρος Καθηγητής στο Department of Civil & Environmental Engineering του ΜΙΤ, ως επισκέπτης καθηγητής στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Εργαστήριο Ελέγχων και Έρευνας Υλικών – EMPA, και ως Visiting Global Distinguished Professor of Civil &Urban Engineering στο New York mUniversity Abu Dhabi. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην περιοχή της εφαρμογής προηγμένων υλικών σε υφιστάμενες και νέες κατασκευές, με έμφαση – κατά τα τελευταία έτη – στη συνδυασμένη σεισμική και ενεργειακή αναβάθμιση υφισταμένων κτηρίων. Επίσης έχει μικρή δραστηριότητα στις περιοχές των σύμμικτων κατασκευών χάλυβα-σκυροδέματος, του ελέγχου δομικής ακεραιότητας υλικών και δομικών στοιχείων μέσω «έξυπνων» συστημάτων ανίχνευσης βλάβης, των αλκαλοενεργοποιημένων υλικών, και της πυρομηχανικής. Στο παρελθόν ασχολήθηκε με τη μηχανική των κυψελωτών υλικών (cellular materials) και με τη βελτιστοποίηση δομικών στοιχείων με υλικά σε επάλληλες στρώσεις (sandwich panels).
Πλήρες βιογραφικό: https://www.civil.upatras.gr/wp-content/uploads/2024/01/CV_Triantafillou.pdf
Τριανταφύλλου Αθανάσιος
Δρ. Πολιτικός Μηχανικός
Καινοτόμο Σύστημα Συνδυαστικής Αντισεισμικής και Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτηρίων
Περιγράφεται η ανάπτυξη και τεκμηρίωση (πειραματική και αναλυτική/υπολογιστική) ενός ολοκληρωμένου συστήματος συνδυαστικής αντισεισμικής και ενεργειακής αναβάθμισης υφισταμένων κτηρίων, βασιζομένου στη χρήση ινοπλεγμάτων σε ανόργανη μήτρα (ΙΑΜ) σε συνδυασμό θερμομονωτικές πλάκες. Το σύστημα εφαρμόζεται στις εξωτερικές επιφάνειες του περιβλήματος κτηρίων κάνοντας χρήση κονιάματος και αγκυρίων. Μελετάται η αποτελεσματικότητα του συστήματος σε στοιχεία τοιχοποιίας και σε τοιχοπληρωμένα πλαίσια, για μηχανική καταπόνηση εντός και εκτός επιπέδου, ενώ εξετάζεται και η επιρροή της βλάβης λόγω εντός επιπέδου φόρτισης στην εκτός επιπέδου απόκριση. Καταδεικνύεται η εξαιρετική αποτελεσματικότητα του συστήματος σε όρους αύξησης της αντοχής, της ικανότητας παραμόρφωσης, του περιορισμού των βλαβών, αλλά και της θερμομόνωσης. Τέλος, παρουσιάζονται υπολογιστικά εργαλεία και δίνονται τεχνικές οδηγίες για την εφαρμογή του συστήματος στην πράξη.
Ο Δρ Μιχάλης Φραγκιαδάκης είναι Καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και Διευθυντής του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας. Η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν στον αντισεισμικό σχεδιασμό των κατασκευών καθώς και στην εκτίμηση της σεισμικής διακινδύνευσης κατασκευών και υποδομών. Τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονται επίσης σε υπολογιστικές μεθόδους για την ανάλυση των κατασκευών και την εφαρμογή σύγχρονων υπολογιστικών εργαλείων. Ο Δρ Φραγκιαδάκης είναι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Αντισεισμικής Μηχανικής (HSTAM) και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διεθνή Ένωση Αντισεισμικής Μηχανικής (IAEE). Έχει συμμετάσχει σε πλήθος από Εθνικά και Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 200 εργασιες σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια.
Φραγκιαδάκης Μιχάλης
Αν. Καθηγητής ΕΜΠ, Διευθυντής Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας
Σύγχρονες μέθοδοι για τον Αντισεισμικό Σχεδιασμό των Κατασκευών ΟΣ με βάση την Επιτελεστικότητα
Η εργασία αφορά σε κάποιες σκέψεις πάνω στις συγχρονες αντιλήψεις και σε υπολογιστικά εργαλεία για τον αντισεισμικό σχεδιασμό των κατασκευών από Οπλισμένο Σκυρόδεμα. Παρουσιάζονται οι έννοιες του σχεδιασμού με βάση την επιτλεστικότητα (performance-
Τέλος, είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, της Ελληνικής Εταιρείας Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Μηχανικής, και του Ελληνικού Τμήματος Αντισεισμικής Μηχανικής (ΕΤΑΜ).
Χαραλαμπάκης Ε. Αριστοτέλης
Επίκ. Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών,
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Μηχανική Μάθηση και Τεχνητή Νοημοσύνη στην επιστήμη του
Μηχανικού: Εφαρμογή στον σχεδιασμό στοιχείων Ο/Σ
Στην εργασία αυτή παρουσιάζεται μια ιστορική αναδρομή της εξέλιξης της Μηχανικής Μάθησης (ML) και της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), αναδεικνύοντας πώς αυτές οι τεχνολογίες έχουν ενσωματωθεί και προσαρμοστεί για να καλύψουν τις ανάγκες του Μηχανικού. Ειδικότερα όσον αφορά στον Πολιτικό Μηχανικό, γίνεται εφαρμογή κατάλληλων τεχνικών ML βασιζόμενων σε Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα (ANN) για τον ακριβή και ταχύ υπολογισμό του απαραίτητου οπλισμού στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος (Ο/Σ). Εξετάζονται κυκλικά και ορθογωνικά υποστυλώματα και βάθρα γεφυρών, κοίλα ή μη, υπό διαξονική κάμψη με αξονική δύναμη και με λόγο μήκους πλευρών μέχρι έξι. Επιπλέον εξετάζονται πλακοδοκοί και απλά οπλισμένες δοκοί από Ο/Σ. Αποδεικνύεται ότι το σφάλμα των προτεινόμενων μεθόδων είναι αρκούντως μικρό, ενώ έχουν αναπτυχθεί βοηθητικά ANN τα οποία εξαλείφουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με την απρόβλεπτη συμπεριφορά όταν τίθενται παράμετροι εκτός ορίων. Οι προτεινόμενες συναρτήσεις σχεδιασμού είναι ακριβείς, απρόσβλητες από προβλήματα σύγκλισης, και τάξεις μεγέθους ταχύτερες (εκ φύσεως) από οποιονδήποτε επαναληπτικό αλγόριθμο.